High Velocity Innovation
Wat zijn de uitdagingen bij innovatie?
Innovatie is cruciaal voor bedrijven om te kunnen blijven groeien en concurreren in een snel veranderende markt. Maar het ontwikkelen van innovatieve producten brengt uitdagingen met zich mee voor zowel managers als technische mensen. In deze blog zullen we enkele van de belangrijkste uitdagingen bespreken en hoe ze kunnen worden overwonnen.
Risicomanagement
Een van de grootste uitdagingen bij innovatie is risicomanagement. Het ontwikkelen van innovatieve producten brengt vaak hoge kosten met zich mee, helemaal als er verkeerde keuzes worden gemaakt in het ontwikkelingsproces. Daarnaast is er vaak veel onzekerheid. Vooral als het team een heel nieuw product of component ontwikkelt en daar nog geen kennis van of ervaring mee heeft.
Voortgang beheer
Een andere uitdaging is het beheer van de voortgang. Het ontwikkelen van innovatieve producten is vaak een onduidelijk proces, vooral in de vroege stadia van ontwikkeling.
Innovatiemanagement
Een derde uitdaging is innovatiemanagement. Het ontwikkelen van innovatieve producten zou een concurrentievoordeel moeten opleveren. Bedrijven moeten er dus voor zorgen dat ze de juiste producten ontwikkelen voor de klant of markt.
Uitdagingen in het proces van productontwikkeling
Naast deze algemene uitdagingen, zijn er ook specifieke uitdagingen bij productontwikkeling. Om deze te begrijpen, moeten we kijken naar de verschillende fasen van het productontwikkelingsproces. In de conceptfase hebben teams nog weinig kennis over het ontwerp. Die kennis moeten ze nog opbouwen. Naarmate het proces vordert, neemt de kennis over het ontwerp toe en pas dan kunnen er goed onderbouwde ontwerpbesluiten genomen worden. Laten we de verschillende stadia in het proces eens nader bekijken en ontdekken wat je idealiter zou willen.
Laten we beginnen met Ontwerpvrijheid
Bij productontwikkeling moeten veel beslissingen en keuzes worden gemaakt. In veel organisaties worden deze beslissingen zo vroeg mogelijk genomen met de bedoeling voortgang te boeken. Hierdoor hebben de teams geen tijd om de benodigde kennis op te bouwen. Wat je nodig hebt om opties te behouden, is deze beslissingen uit te stellen, waardoor de teams meer tijd krijgen om het juiste ontwerp te kiezen.
Vastgelegde kosten
Ook de kosten hangen samen met het uitstellen van beslissingen. Als je te vroeg in het proces al ontwerpbesluiten neemt, moet je zaken als materialen en componenten bestellen in lijn met je ontwerp. Maar als je het ontwerp aanpast en je hebt je al gecommitteerd aan deze kosten door allerlei goederen te bestellen, kan dit leiden tot faalkosten. Wat je wilt, is zo laat mogelijk in het ontwikkelingsproces kosten maken.
Het derde en laatste aspect is Kennis over het ontwerp
Bij reguliere projecten merk je dat kennis wordt opgebouwd in lijn met de voortgang van de ontwikkeling van het nieuwe product. Maar bij innovatieve producten is een andere aanpak nodig. Om een langere tijd van ontwerpvrijheid mogelijk te maken en later te kunnen vastleggen op kosten, moet je ontwerpbesluiten uitstellen tot het laatst mogelijke moment. Hierdoor ontstaat tijd die de teams kunnen gebruiken om voldoende kennis op te bouwen, zodat ze onderbouwde ontwerpbesluiten kunnen nemen.
Benieuwd hoe je jouw innovatieproces kunt versnellen?
Deze aanpak – ontwerpbesluiten later nemen om het opbouwen van kennis te versnellen – voelt misschien als contra-intuïtief, maar leidt uiteindelijk tot een versnelling in het innovatieproces. Benieuwd wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Kom dan eens langs om te praten over High Velocity Innovation en de uitdagingen die jouw organisatie daarin heeft. We denken graag met je mee.