High performing teams
De weg naar een high performing team in productontwikkeling
In een moderne ontwikkelorganisatie zijn teams het fundament van je organisatie. Goed samenwerken in een team is een enorme uitdaging. Helemaal wanneer teams voor het eerst multidisciplinair zijn ingericht. Om elkaar vanuit verschillende rollen te ondersteunen moet je buiten je comfort zone treden.
Tegelijkertijd zijn werkgevers op zoek naar manieren om hun mensen gezond en betrokken te houden, het werk plezierig te houden, onder druk kwaliteit te blijven leveren en ook in deze tijd van hybride werken teamgevoel te creëren en te behouden. Dit bereik je door te investeren in high performing teams.
Van werkdruk naar werkplezier
Het lijkt zo’n cliché: “Als je je passie eenmaal gevonden hebt, dan kost werken geen energie maar gééft het je juist energie.” Wij geven toe: niet iedereen kan van zijn hobby zijn beroep maken. Maar er zit natuurlijk wel een kern van waarheid in deze bewering. Zodra je de oorzaken van werkdruk kunt weghalen en meer kunt focussen op wat werkplezier geeft, verander je automatisch de beleving bij mensen en krijgen ze meer voldoening en energie uit hun werk. Maar hoe kom je van werkdruk naar werkplezier?
Hoe neem je de oorzaken van werkdruk weg?
Om van werkdruk naar werkplezier te bewegen, zul je dus iets moeten doen aan de oorzaken van werkdruk. De hiernaast getoonde oorzaken kun je wegnemen door de volgende drie dingen te doen:
- Werk met stabiele teams in plaats van steeds wisselende projectteams. Hierdoor kun je werken aan vertrouwen en aan een gezamenlijke visie.
- Zet al het werk op één backlog, prioriteer dit samen en houd je hier aan vast. Nieuwe werkzaamheden of verstoringen komen op de backlog, maar worden niet meteen (tijdens een sprint) opgepakt. Dit zorgt voor rust en focus in teams.
- Werk met een vaste cadans en laat je teams daarin hun eigen werk plannen. Zo creëer je eigenaarschap in de teams en verminder je onrealistische deadlines die er voor zorgen dat je weer opnieuw moet plannen.
Focus op wat werkplezier geeft
Tegelijkertijd met het wegnemen van de oorzaken van werkdruk is het belangrijk om ook te focussen op wat werkplezier geeft, onder het motto: “Wat je aandacht geeft, dat groeit.” De volgende vier aspecten hebben grote invloed op werkplezier en motivatie in teams:
- Psychologische veiligheid – Voelen mensen zich op hun gemak en zijn ze niet bang om te falen?
- Autonomy – Worden mensen vertrouwd en aangemoedigd om verantwoordelijkheid te nemen voor het eigen werk en de eigen ontwikkeling?
- Mastery – Krijgen mensen de tools aangereikt die ze nodig hebben om hun vaardigheden te blijven ontwikkelen?
- Purpose – Worden mensen aangemoedigd om hun vaardigheden te gebruiken om een “groter” doel te bereiken?
Trainingen voor High performing teams
Ben je op zoek naar een manier om als team te groeien en bloeien? Of wil je het technisch leiderschap binnen je organisatie vergroten? In onze workshops gaan we daar concreet mee aan het werk en helpen we de mensen in jouw organisatie in beweging te zetten, inzichten te geven en met concrete vaardigheden en afspraken aan de slag te gaan.
Workshop Werkdruk naar Werkplezier
Met je team nemen we je stap voor stap mee om een duurzaam, energiek team te worden dat werkplezier ervaart, en dat:
- Overzicht over het werk heeft
- Als team weerbaar is
- Als team (weer) flow ervaart. Het stroomt weer.
- De mens echt centraal zet.
- Leren en verbeteren als integraal onderdeel van hun werkzaamheden heeft opgenomen.
Training Technisch leiderschap
Technisch leiderschap is essentieel voor het succes van technische projecten en teams. Een technisch leider is iemand die niet alleen over technische kennis en vaardigheden beschikt, maar ook over sterke leiderschapskwaliteiten. Ze zijn in staat om de technische visie en strategie van een organisatie te begrijpen en deze te vertalen naar concrete doelen en actieplannen voor het technische team. Daarnaast richten ze zich ook op het ontwikkelen en beter laten samenwerken van het team op dagelijkse basis en hebben ze sterke communicatieve vaardigheden.