Om een ontwikkelteam in staat te stellen echte toegevoegde waarde te leveren, wil je een team dat uit meerdere disciplines bestaat. Dit zorgt er namelijk voor dat alle kennisgebieden direct betrokken zijn waardoor de teamleden elkaar kunnen uitdagen om tot betere oplossingen te komen. Binnen een multidisciplinair team heb je bovendien minder overdrachten van ‘silo’ naar ‘silo’. Kennisoverdracht kost namelijk niet alleen tijd; er gaat ook waardevolle kennis bij verloren waardoor het team flow verliest. Hoe je deze ‘kennis verslindende’ valkuil kunt vermijden, lees je in deze blog.
In traditionele organisatiestructuren zie je vaak dat er verschillende afdelingen zijn voor de ontwikkeling van een product: Design, Ontwikkeling en Testen. Dit is minder efficiënt omdat er bij het overdragen van de deeloplossing van de ene naar de andere afdeling kennis verloren gaat. Door in één team met meerdere disciplines samen te werken, kan er daadwerkelijk een eindproduct opgeleverd worden, in plaats van een serie opeenvolgende processtappen die vaak onderlinge samenhang missen. Hierbij draait het in de kern om de agility of wendbaarheid van je organisatie. Hoewel de term ‘wendbaarheid’ misschien anders doet vermoeden, is de basis van agile werken: structuur.
Story and Refinement
Stel, je wilt software voor een callcenter ontwikkelen, dan bepaalt de product owner eerst wat de gewenste functies en hun prioriteiten zijn. Bijvoorbeeld het opzoeken van een persoon in een database aan de hand van zijn postcode. Om deze oplossing goed te kunnen ontwikkelen, schrijft de product owner een ‘story’ en bespreekt deze met het team in een ‘refinement sessie’. Hierbij denkt het hele team mee over de voorgestelde functionaliteit. Analisten, ontwikkelaars met verschillende expertise gebieden en testers bespreken samen de beste oplossing tijdens zo’n refinement sessie. Door informatie te delen en met elkaar in discussie te gaan is iedereen direct op de hoogte van de reden achter beslissingen. Hierna kan de story opgepakt worden voor ontwikkeling en testen binnen één sprint. Voordeel van deze gestructureerde manier van werken is dat alle disciplines vanaf de start betrokken zijn.
Het ideale team
Hoe stel je een ideaal ontwikkelteam samen? Goede samenwerking ontstaat wanneer een team zelfstandig kan werken, een gezamenlijk doel heeft en zich kan ontwikkelen om goed te worden. Een ideaal ontwikkelteam herken je aan deze drie kenmerken:
1. Autonomie
Een team kan nog zo goed samengesteld en op elkaar ingespeeld zijn; als de organisatie niet meewerkt, kan het team niet optimaal functioneren. Een team moet verantwoordelijk zijn voor een afgebakend stuk van de oplossing, zodat ze niet continu afhankelijk zijn van andere teams. Hierdoor kunnen teams zelf keuzes maken, dit zorgt voor een versnelling van de ontwikkeling van producten.
2. Purpose
Voor een sterk ontwikkelteam is het belangrijk dat alle teamleden een helder en gezamenlijk doel hebben. Een team moet begrijpen wat hun toegevoegde waarde en bestaansrecht is in het bedrijf of voor het eindproduct. Vervolgens kan het team zelf nadenken hoe ze de opdracht het best kunnen invullen.
3. Mastery
Als je ergens heel goed in wordt ben je daar trots op; je raakt intrinsiek gemotiveerd. Een team moet daarom de ruimte krijgen om expert te worden op hun gebied. Geef mensen de ruimte om te leren en dit toe te passen in de praktijk. Dit is de winst van een uitgebalanceerd team voor je organisatie.
Flow in plaats van ‘slow’
De crux van een goed samengesteld multidisciplinair team is dat mensen door langere tijd met elkaar samen te werken beter op elkaar ingespeeld raken. Hierdoor dagen ze elkaar veel meer uit om vanuit verschillende perspectieven naar de uitdaging te kijken en zo, tot betere oplossingen te komen. Door het werk vervolgens in kleinere stapjes op te delen, creëer je een staat van ‘flow’: proberen, evalueren en aanpassen. Door deze manier van werken is het eindproduct vaak van een hoge kwaliteit en kan het bovendien sneller opgeleverd worden aan de opdrachtgever. Een uitgebalanceerd ontwikkelteam betaalt zichzelf dus in meerdere opzichten terug.
Even sparren?
Wil je weten wat Synergio voor jouw ontwikkelteams kan betekenen? Bel ons dan gerust om vrijblijvend te sparren. We denken graag met je mee.
Wij zijn Synergio. En dit is wat we onze klanten bieden:
- Effectief Portfolio Management.
- Continu waarde toevoegen.
- Continu leren en verbeteren.
- Effectieve teams.