Door sneller en vaker software uit te leveren. Dit lijkt de omgekeerde wereld. Lees in ons blog waarom dit logisch is.
Je wilt een ontzettend goede applicatie die zonder fouten door de klant gebruikt wordt. Daarnaast wil je dit zo snel mogelijk op de markt brengen. De vraag is dan: Hoe verhoog je de kwaliteit van softwareontwikkeling? Je hebt het al eerder voorbij zien komen in onze blogs: In korte iteraties werken is de sleutel.
Door na een korte iteratie van 2-4 weken de applicatie te laten zien aan de klant, ontvang je feedback die je meteen kunt verwerken. De kwaliteit van softwareontwikkeling gaat hiermee omhoog. Met name omdat je misschien gewend was om na 2 jaar pas de markt op te gaan met je applicatie én dan pas de feedback te ontvangen. Nu kun je na bijvoorbeeld 2 weken jouw applicatie al verder verbeteren. Dit maakt een groot verschil in de kwaliteit van productontwikkeling.
Lef
Het vereist lef om te switchen naar deze manier van werken en in korte tijd jouw nieuwe versie van de applicatie aan de markt te leveren. Je ontwikkelt niet alleen in korte iteraties, je test en verbetert ook in korte iteraties. Hiermee zorg je ervoor dat kwaliteit onderdeel is van je ontwikkelproces en niet na afloop moet worden gefikst. Houd voor ogen dat je hiervan op korte termijn de vruchten plukt. Wanneer je snelheid in dit proces creëert, verhoog je daarmee de kwaliteit. Je levert dan continu aan de markt, ontvangt ook continu feedback en verwerkt deze direct.
Waarom niet snel uitleveren?
Wat je nu nog kan tegenhouden om snel uit te leveren, is het complexe uitleverproces waar veel mensen bij betrokken zijn. Iedere twee weken uitleveren is dan ondenkbaar. Maar wat als je hier op een andere manier tegenaan kijkt? Wat als je niet denkt in onmogelijkheden, maar in mogelijkheden? Wat als je de mindset verandert van “dit kan niet!” naar “wat moeten we doen om dit wel te kunnen?” Ook hier geldt weer in kleine iteraties naar dit doel bewegen.
Aan de slag
Voorbeelden die je kunt toepassen in korte iteraties:
• Gebruik een Definition of Done. De Definition of Done is een lijst met de condities waaraan de software moet voldoen, voordat het uitgeleverd kan worden. Een goede DoD draagt bij aan een hogere kwaliteit.
• Pas een test driven development aanpak toe. Bij test driven development ontwikkel je eerst de test en daarna ontwikkel je de software, met als doel de test met goed gevolg te doorlopen.
• Organiseer Retrospectives, Inspect & Adapt. In een retrospective reviewt een development team de afgelopen iteratie en identificeert wat goed ging en wat beter kan. In de volgende iteratie worden de belangrijkste verbeteringen doorgevoerd. In Inspect & Adapt, reviewen alle teams samen de afgelopen program increment (periode van 10 a 12 weken) en identificeren wat goed ging en wat beter kan. Vaak ligt hier het accent op hoe de teams beter met elkaar kunnen samenwerken.
Heb je vragen over bovenstaande? Mail of bel gerust: +31 (0)85 2735185 info@synergio.nl