Door de ontwikkeling van moderne high tech systemen zien wij steeds meer interesse ontstaan in ‘TopTeam’ om ontwikkel informatie vast te leggen. Als je kijkt naar de mogelijkheden van TopTeam, als tool om systems engineering te ondersteunen, dan is deze interesse goed te verklaren.
Naast traditionele disciplines als mechanische, elektronische en fysieke componenten bevat bijna elk geavanceerd systeem tegenwoordig ook de nodige software. Alle betrokken disciplines dragen bij aan de definitie van het systeem. Vaak gaat het bij deze multidisciplinaire projecten om het ontwikkelen van ‘cutting edge technology’ waarbij veel zaken nog moeten worden ‘uitgedokterd’. Dit betekent vaak dat zelfs de requirements nog niet volledig uitgekristalliseerd zijn en zich parallel ontwikkelen aan de uitwerking van het systeem en al zijn componenten. Ook de verschillende componenten van het systeem worden parallel aan elkaar ontwikkeld (concurrent engineering).
Meer dan een requirements hulpmiddel
Om dit hele proces goed te kunnen managen is het noodzakelijk dat een product als TopTeam méér biedt dan alleen een hulpmiddel om requirements vast te leggen en te managen. Het is namelijk essentieel dat de geformuleerde requirements voortdurend gerelateerd zijn aan de systeemcomponenten en dat ook ontwerpinformatie en het besluitvormingsproces tijdens de ontwikkeling gekoppeld kan worden aan de requirements. Het gekozen ontwerp heeft immers onvermijdelijk weer gevolgen voor de requirements aan andere systeemcomponenten.
Fysieke requirements
De ontwikkeling van een dergelijk systeem gaat primair om het definiëren van de gewenste functies. Daarnaast heeft het fysieke aspect, bijvoorbeeld massa, ook een eigen dynamiek. Denk je bijvoorbeeld maar eens in dat je systeem naar de opdrachtgever getransporteerd moet worden om ter plaatse geassembleerd te worden. Dan is het dus belangrijk om naast je functionele eisen ook de fysieke systeemeisen vooraf te kennen en vast te leggen. Want je wilt er niet op het laatste moment achter komen dat het systeem niet in het vliegtuig of de vrachtwagen past. Of dat het te zwaar is voor de verdiepingsvloer bij de klant. Om dit soort verrassingen te voorkomen, documenteren we met TopTeam naast de functionele ook de fysieke decompositie van het systeem en worden requirements, ontwerpbesluiten, ontwerp en alle aanverwante informatie altijd in de context van deze systeemdecomposities vastgelegd.
Impact-analyses
Terugkomend op het facet ‘concurrent engineering’ zie je dat allerlei informatie in de loop van de tijd voortdurend wordt aangepast en doorontwikkeld. Om dit proces goed te kunnen beheersen, leggen we ook op geijkte momenten de specificaties vast in de vorm van baselines, zodat we steeds ‘in control’ zijn. Wijzigingen kunnen beheerst doorgevoerd worden op basis van impact-analyses en op basis van reviews en accordering van alle betrokken disciplines, zelfs van de klant. Alleen op deze manier zijn ontwikkelteams dus in staat op een goede manier de werking van een systeem te verifiëren en valideren. Deze systematische en bewezen aanpak in combinatie met de talrijke ‘cutting edge’ functionaliteiten van TopTeam zouden zomaar de groeiende interesse in dit tool kunnen verklaren. Het laat zien op welke wijze de juiste software effectieve teams ondersteunt.