Wat valt er te leren van de overeenkomsten tussen tool implementatie en mountainbiken? Welke uitdagingen en valkuilen kom je onderweg tegen? Je leest het hier.
Deze foto laat zien waar ik me zo’n beetje elk weekend – en als het even kan een paar doordeweekse avonden – in uitleef: mountainbiking. Al kun je in Nederland beter spreken van cross-country biking omdat hier toch een essentieel onderdeel ontbreekt als je denkt aan mountains. Het aardige is dat mountainbiking best veel raakvlakken heeft met mijn werk bij Synergio; het is allebei super leuk om te doen en eigenlijk zijn het beiden een soort hobby van me.
Er wacht altijd een beloning …
Mijn werk bij Synergio is het realiseren van oplossingen voor onze klanten voor hun ontwikkelprocessen met behulp van onze tools. Vaak hard werken en uiteindelijk genieten van een mooi resultaat samen met dankbare klanten. Met de mountainbike is dat precies hetzelfde: tijdens je tochten kom je op prachtige plekken, iedere keer is het weer snoeihard werken om boven te komen, maar aan het eind van de rit wacht altijd een fantastisch uitzicht om van te genieten. En niet te vergeten een heerlijk koud pilsje.
Uitdagingen bij het implementeren van een tool
Zowel in het werk bij Synergio als bij het mtb-en gaat natuurlijk niet altijd alles van een leien dakje, Soms ga je onderuit. Maar van fouten maken leer je het meest. Dus opstaan en weer doorgaan. Hieronder vind je vijf uitdagingen die je kunt tegenkomen bij het implementeren van een tool.
Top-5 van uitdagingen
- De inzet van een tool is vaak onderdeel van een groter (verbeter)traject, dit kan soms veel verandering met zich meebrengen in één keer. (Ná die fijne lange afdaling is er plotseling steile klim en moet je onmiddellijk schakelen)
- Een tool is net een mountainbike; je moet er eerst mee leren omgaan. De een heeft hier meer tijd voor nodig dan de ander. (Klimmen en dalen vergen ieder hun eigen technieken van de bestuurder, die technieken kun je leren.)
- Een tool vraagt je om werkprocessen nauwkeurig te definiëren. Vaak heeft men daar geen helder beeld bij en kijkt men naar de leveranciers voor best practices en adviezen. (Welke fiets, welke uitrusting, welk verzet, wat voor rit, welke voorbereiding; allemaal factoren die meespelen om uiteindelijk succesvol boven te komen).
- Elke tool heeft een eigen architectuur, dit vraagt soms van mensen dat ze zich hieraan aanpassen, hoe graag we het ook andersom zouden willen zien. (Hoewel elke fiets er op het oog hetzelfde uitziet, ieder merk maakt op detailniveau eigen keuzes: remmen, hoe tandwielen worden bevestigd, wielassen. Dit maakt dat je je soms moet voegen naar de keuzes van het fietsmerk en niet alle vrijheid hebt om dingen aan te passen).
- Een tool is ook maar gewoon een software applicatie: beheer, ondersteuning en eigenaarschap is essentieel voor lange termijn succes. (Onderhoud van je fiets is essentieel; zorg je er goed voor dan gaat ie langer mee!).
Even sparren?
Wil je een tool implementeren om een ontwikkelproces efficiënter te laten verlopen maar weet je niet precies waar je moet beginnen? Bel ons gerust om vrijblijvend te sparren. Wij denken graag met je mee over hoe we een tool het best kunnen inzetten binnen jouw organisatie.
Wij zijn Synergio. En dit is wat wij onze klanten bieden:
- Effectief Portfolio Management.
- Continu toegevoegde waarde creëren.
- Continu leren en keuzes maken.
- Creëren van goed samenwerkende teams.