Productontwikkeling versnellen in de hightechindustrie in Nederland
De hightechindustrie in Nederland
De hightech industrie speelt een essentiële rol in het bedenken en realiseren van oplossingen voor wereldwijde maatschappelijke uitdagingen. Dit zijn uitdagingen op het gebied van mobiliteit, gezondheid, duurzame energie, veiligheid en klimaatverandering.
De Nederlandse hightechindustrie staat sterk in de internationale wereld dankzij haar innovatiekracht, sterke clusters, internationale samenwerkingsverbanden en een focus op duurzaamheid. Deze factoren maken Nederland tot een toonaangevende speler in de mondiale hightechindustrie.
Neem contact op met Edwin
E-mail: e.schumacher@synergio.nl
Telefoon: +31 6 5539 2010
Belangrijke uitdagingen voor de hightechindustrie
Nederlandse hightechbedrijven doen er alles aan om hun concurrentievoordeel te behouden. Hierbij lopen ze tegen een aantal uitdagingen aan bij het ontwikkelen van nieuwe producten:
Talenttekort
Vaardigheidskloof
Er is een grote vraag naar hooggekwalificeerde technici, terwijl het aanbod tekortschiet. De snelle technologische ontwikkelingen vereisen voortdurende training en bijscholing van personeel om up-to-date te blijven met de nieuwste technologieën en methoden, zoals bijvoorbeeld (Model-based) Systems Engineering.
Concurrentiedruk
Innovatie
De druk van de concurrentie dwingt bedrijven om voortdurend te innoveren en hun producten te verbeteren. Het bevorderen van een cultuur van innovatie binnen een organisatie kan uitdagend zijn, vooral in gevestigde bedrijven met traditionele structuren.
Kennisdeling
Samenwerking
De complexiteit van hightech producten vereist samenwerking tussen verschillende disciplines en bedrijven. Effectieve kennisdeling en samenwerking binnen en tussen organisaties kunnen soms moeilijk te realiseren zijn, vooral door organisatorische silo’s.
Integratie
Complexiteit
Hightech producten worden steeds complexer, wat leidt tot langere ontwikkelingscycli. Het managen van deze complexiteit en het integreren van verschillende technologieën in een coherent product vereist geavanceerde projectmanagement vaardigheden en technologische knowhow.
Productontwikkeling in de hightechindustrie
De Nederlandse hightech industrie wil haar concurrentiepositie behouden en verder uitbreiden. Om dit te kunnen bereiken, rekening houdend met een tekort aan resources, is een transitie nodig van project-georiënteerde product ontwikkeling naar een product-georiënteerde aanpak en uiteindelijk een platform-georiënteerde manier van productontwikkeling.
Belangrijke verbeteringen voor de hightechindustrie zijn:
Schaalbaarheid en hergebruik
Product-georiënteerde Ontwikkeling: Door over te stappen naar een product-georiënteerde aanpak, wordt de focus gelegd op het ontwikkelen van herbruikbare componenten en systemen die kunnen worden toegepast in verschillende producten. Dit maakt het eenvoudiger om nieuwe producten sneller en kosteneffectiever te ontwikkelen.
Platform-georiënteerde Ontwikkeling: Bij platform-georiënteerde ontwikkeling worden gedeelde architecturen en technologieën gebruikt als basis voor meerdere producten. Dit maximaliseert het hergebruik wat niet alleen de ontwikkeltijd en -kosten verlaagt, maar ook de kwaliteit en consistentie verhoogt.
Innovatiesnelheid en flexibiliteit
Product-georiënteerde Ontwikkeling: Met een focus op producten kan innovatie sneller plaatsvinden doordat er gestandaardiseerde processen en technologieën worden toegepast. Hierdoor kunnen verbeteringen en nieuwe functies efficiënter worden geïmplementeerd.
Platform-georiënteerde Ontwikkeling: Een platformgebaseerde aanpak biedt maximale flexibiliteit, aangezien nieuwe producten en functies kunnen worden ontwikkeld door bovenop een bestaande basislaag van technologie te bouwen. Dit maakt snelle iteraties en marktintroducties mogelijk, essentieel in een concurrerende hightech omgeving.
Marktgerichtheid en klantwaarde
Product-georiënteerde Ontwikkeling: Door de focus te verschuiven naar producten, kunnen bedrijven beter inspelen op marktvraag en klantbehoeften, wat resulteert in producten die een grotere waarde bieden aan een breder publiek.
Platform-georiënteerde Ontwikkeling: Platforms maken het mogelijk om producten sneller aan te passen aan veranderende markt- en klantbehoeften. Het biedt bedrijven de mogelijkheid om maatwerkoplossingen te leveren met een standaard basis, waardoor de klantwaarde wordt gemaximaliseerd.
Marktleiderschap en concurrentievoordeel
Product-georiënteerde Ontwikkeling: Door producten te ontwikkelen die kunnen evolueren en verbeteren, kunnen bedrijven een duurzaam concurrentievoordeel opbouwen.
Platform-georiënteerde Ontwikkeling: Bedrijven die platformen ontwikkelen, kunnen de markt domineren door een ecosysteem van producten te creëren dat moeilijk te repliceren is. Dit creëert hoge toetredingsdrempels voor concurrenten en bouwt klantloyaliteit op.
Kostenbesparing en efficiëntie
Product-georiënteerde Ontwikkeling: Door een productgericht model te volgen, kunnen bedrijven kosten verlagen door standaardisatie en hergebruik van technologieën en componenten. Dit zorgt voor een efficiëntere toewijzing van middelen.
Platform-georiënteerde Ontwikkeling: In een platformmodel worden de kosten nog verder verlaagd doordat meerdere producten dezelfde kerntechnologieën en infrastructuur delen. Dit leidt tot schaalvoordelen en lagere operationele kosten over de hele productportefeuille.
Versnelling van productontwikkeling in de hightechindustrie
Omdat het aantal beschikbare technici op korte termijn niet snel zal toenemen, zal de hightechindustrie haar concurrentiepositie moeten vasthouden en uitbouwen door een transitie te maken naar een platform-georiënteerde manier van productontwikkeling en bestaande medewerkers productiever te maken – “do more with less”.
Product ontwikkelversnellers voor de hightechindustrie
De belangrijkste product ontwikkelversnellers die een bijdrage leveren aan de transitie naar een platform-georiënteerde en bestaande medewerkers productiever maakt, zijn:
Innovatie
Innovatie is vaak een ‘fuzzy’ proces in de beginfase. Dit komt omdat het nog niet gaat om het ontwikkelen van een product maar het opbouwen van kennis die nodig is om cruciale design keuzes te maken en met vertrouwen besluiten te nemen, zodat je op basis daarvan het product kunt ontwikkelen.
Rapid Learning Cycles
Rapid Learning Cycles is een framework waarmee je snel en iteratief kennis opbouwt om betere keuzes en/of besluiten te kunnen nemen. We noemen deze keuzes/besluiten ook wel Key Decisions. Met name wanneer een key decision een cruciale impact heeft op het product én de kennis ontbreekt om het besluit met vertrouwen te nemen, is het belangrijk deze kennis eerst op te bouwen alvorens te beginnen met ontwikkelen. Hiermee worden hoge faalkosten, vertraging van de time-to-market en frustraties bij de ontwikkelteams en management voorkomen.
Klantcase
Lees hier hoe een van onze klanten Rapid Learning Cycles heeft toegepast bij de ontwikkeling van een nieuw, innovatief product.
Standaardisatie
Modulair ontwerpen is een methode waarbij gebruik wordt gemaakt van standaardontwerpen (zogenaamde modules of bouwblokken) die samen een systeemoplossing vormen. Dit vereenvoudigt en versnelt het proces van ontwerpen, plannen en uitvoeren van projecten aanzienlijk.
Modulair ontwerpen
(Model-based) Systems Engineering helpt bij het modulair ontwerpen van systeemarchitectuur en standaard componenten. Het maakt complexiteit beter beheersbaar door middel van visuele modellen. Daarnaast ontstaat hierdoor één bron van de waarheid wat de consistentie ten goede komt en een voorwaarde is voor hergebruik.
Bibliotheken
Bibliotheken van standaard modulaire componenten en specificaties versnelt de ontwikkeling van complexe producten aanzienlijk op het gebied van communicatie, consistentie, documentatie, traceerbaarheid, integratie en verificatie.
Hergebruik
Op basis van gestandaardiseerde, modulaire componenten die vanuit een bibliotheek beschikbaar worden gesteld aan projecten, worden kosten en ontwikkeltijd verlaagd en zijn producten sneller naar de markt te brengen.
Continu leren & verbeteren
Continu leren en verbeteren is een proces en geen ‘lessons learned’ document dat in een la verdwijnt. Maak continu leren en verbeteren een integraal onderdeel van het productontwikkelproces. Richt continu leren en verbeteren in als een iteratief proces zodat het product en het productontwikkelproces stap voor stap beter wordt.
Lees hier meer over continu leren en verbeteren.
Klantcase
Lees hier hoe een van onze klanten Continu leren & Verbeteren als integraal onderdeel van het productontwikkelproces heeft geïmplementeerd.
Strategische portfolio management
Met Strategisch Portfolio Management verbind je strategie en uitvoering aan elkaar. Je definieert strategische thema’s en koppelt hieraan doelstellingen. Vervolgens initieer je verander- en verbeterinitiatieven in lijn met de strategische thema’s. Deze initiatieven splits je op in werkpakketten en alloceert ze aan de teams die ze uitvoeren. Het werk voer je iteratief uit zodat je vinger aan de pols houdt en levert op wanneer er voldoende waarde is. De nieuwe functionaliteit wordt gebruikt en je meet wat de bijdrage is aan de gedefinieerde doelstelling.
Lees hier meer over Strategisch Portfolio Management.
Iteratief ontwikkelen
Agile en Lean methodieken zijn ontworpen om de snelheid en flexibiliteit van productontwikkeling te verhogen door het opsplitsen van het werk in kleine werkpakketten die op een kort-cyclische manier kunnen worden opgeleverd door ontwikkelteams.
Agile en Lean product ontwikkelmethoden zijn niet alleen geschikt voor softwareontwikkeling. Agile en Lean methoden zijn ontstaan vanuit de ontwikkeling van fysieke producten en daar ook prima toepasbaar.
Scrum, Kanban, SAFe
Agile frameworks zoals Scrum, Kanban en SAFe helpen teams om sneller en efficiënter te werken door middel van korte iteraties en continue verbetering.
Product development flow
Product development flow kenmerkt zich doordat het werk soepel door de waardestroom loopt, met zo weinig mogelijk overdrachtmomenten, vertragingen en correctiewerk.
Digitalisering
Digitalisering speelt een cruciale rol bij het versnellen van de ontwikkeling van complexe systemen door een reeks voordelen te bieden die de efficiëntie, nauwkeurigheid en samenwerking verbeteren.
Product Line Engineering
TopTeam is een Model-Based Systems Engineering applicatie met de volgende functionaliteiten:
Het vastleggen en beheren van requirements van business, gebruikers en objecten
Model-Based Systems Engineering (SysML, UML, RML, BPMN)
Het vastleggen van design keuzes en relateren aan requirements
Het modelleren van functionele en fysieke product decomposities en het traceren van requirements hieraan
Het hergebruiken van (de specificaties van) standaard componenten
Het vastleggen en beheren van bibliotheken voor hergebruik en werken onder architectuur
Het verifiëren en valideren van specificaties
Het vastleggen, beheren, traceren en mitigeren van risico’s
Het integraal samenwerken op basis van één versie van de waarheid
Enterprise Agile Planning en Management
Targetproces is een Enterprise Agile Planning applicatie waarmee zowel traditionele projecten als agile projecten worden ondersteund van portfolio tot team niveau. Belangrijke functionaliteiten zijn:
Agile en Lean methoden zoals Kanban, Scrum en SAFe.
Strategisch Portfolio Management ten behoeve van strategie en de vertaling naar de uitvoering ervan, inclusief het meten van resultaten op basis van OKR’s.
Continu leren en verbeteren als integraal onderdeel van het product ontwikkelproces.
Innovatieversnelling en management door ondersteuning van Rapid Learning Cycles.
Management Dashboards voor visuele weergave en monitoring van de voortgang van productontwikkelprojecten.
- Versnel innovatie
-
Innovatie
Innovatie is vaak een ‘fuzzy’ proces in de beginfase. Dit komt omdat het nog niet gaat om het ontwikkelen van een product maar het opbouwen van kennis die nodig is om cruciale design keuzes te maken en met vertrouwen besluiten te nemen, zodat je op basis daarvan het product kunt ontwikkelen.
Rapid Learning Cycles
Rapid Learning Cycles is een framework waarmee je snel en iteratief kennis opbouwt om betere keuzes en/of besluiten te kunnen nemen. We noemen deze keuzes/besluiten ook wel Key Decisions. Met name wanneer een key decision een cruciale impact heeft op het product én de kennis ontbreekt om het besluit met vertrouwen te nemen, is het belangrijk deze kennis eerst op te bouwen alvorens te beginnen met ontwikkelen. Hiermee worden hoge faalkosten, vertraging van de time-to-market en frustraties bij de ontwikkelteams en management voorkomen.
Klantcase
Lees hier hoe een van onze klanten Rapid Learning Cycles heeft toegepast bij de ontwikkeling van een nieuw, innovatief product.
- Standaardiseer
-
Standaardisatie
Modulair ontwerpen is een methode waarbij gebruik wordt gemaakt van standaardontwerpen (zogenaamde modules of bouwblokken) die samen een systeemoplossing vormen. Dit vereenvoudigt en versnelt het proces van ontwerpen, plannen en uitvoeren van projecten aanzienlijk.
Modulair ontwerpen
(Model-based) Systems Engineering helpt bij het modulair ontwerpen van systeemarchitectuur en standaard componenten. Het maakt complexiteit beter beheersbaar door middel van visuele modellen. Daarnaast ontstaat hierdoor één bron van de waarheid wat de consistentie ten goede komt en een voorwaarde is voor hergebruik.
Bibliotheken
Bibliotheken van standaard modulaire componenten en specificaties versnelt de ontwikkeling van complexe producten aanzienlijk op het gebied van communicatie, consistentie, documentatie, traceerbaarheid, integratie en verificatie.
Hergebruik
Op basis van gestandaardiseerde, modulaire componenten die vanuit een bibliotheek beschikbaar worden gesteld aan projecten, worden kosten en ontwikkeltijd verlaagd en zijn producten sneller naar de markt te brengen.
- Verbeter continu
-
Continu leren & verbeteren
Continu leren en verbeteren is een proces en geen ‘lessons learned’ document dat in een la verdwijnt. Maak continu leren en verbeteren een integraal onderdeel van het productontwikkelproces. Richt continu leren en verbeteren in als een iteratief proces zodat het product en het productontwikkelproces stap voor stap beter wordt.
Lees hier meer over continu leren en verbeteren.
Klantcase
Lees hier hoe een van onze klanten Continu leren & Verbeteren als integraal onderdeel van het productontwikkelproces heeft geïmplementeerd.
- Verbind strategie en uitvoering
-
Strategische portfolio management
Met Strategisch Portfolio Management verbind je strategie en uitvoering aan elkaar. Je definieert strategische thema’s en koppelt hieraan doelstellingen. Vervolgens initieer je verander- en verbeterinitiatieven in lijn met de strategische thema’s. Deze initiatieven splits je op in werkpakketten en alloceert ze aan de teams die ze uitvoeren. Het werk voer je iteratief uit zodat je vinger aan de pols houdt en levert op wanneer er voldoende waarde is. De nieuwe functionaliteit wordt gebruikt en je meet wat de bijdrage is aan de gedefinieerde doelstelling.
Lees hier meer over Strategisch Portfolio Management.
- Ontwikkel iteratief
-
Iteratief ontwikkelen
Agile en Lean methodieken zijn ontworpen om de snelheid en flexibiliteit van productontwikkeling te verhogen door het opsplitsen van het werk in kleine werkpakketten die op een kort-cyclische manier kunnen worden opgeleverd door ontwikkelteams.
Agile en Lean product ontwikkelmethoden zijn niet alleen geschikt voor softwareontwikkeling. Agile en Lean methoden zijn ontstaan vanuit de ontwikkeling van fysieke producten en daar ook prima toepasbaar.
Scrum, Kanban, SAFe
Agile frameworks zoals Scrum, Kanban en SAFe helpen teams om sneller en efficiënter te werken door middel van korte iteraties en continue verbetering.
Product development flow
Product development flow kenmerkt zich doordat het werk soepel door de waardestroom loopt, met zo weinig mogelijk overdrachtmomenten, vertragingen en correctiewerk.
- Digitaliseer
-
Digitalisering
Digitalisering speelt een cruciale rol bij het versnellen van de ontwikkeling van complexe systemen door een reeks voordelen te bieden die de efficiëntie, nauwkeurigheid en samenwerking verbeteren.
Product Line Engineering
TopTeam is een Model-Based Systems Engineering applicatie met de volgende functionaliteiten:
Het vastleggen en beheren van requirements van business, gebruikers en objecten
Model-Based Systems Engineering (SysML, UML, RML, BPMN)
Het vastleggen van design keuzes en relateren aan requirements
Het modelleren van functionele en fysieke product decomposities en het traceren van requirements hieraan
Het hergebruiken van (de specificaties van) standaard componenten
Het vastleggen en beheren van bibliotheken voor hergebruik en werken onder architectuur
Het verifiëren en valideren van specificaties
Het vastleggen, beheren, traceren en mitigeren van risico’s
Het integraal samenwerken op basis van één versie van de waarheidEnterprise Agile Planning en Management
Targetproces is een Enterprise Agile Planning applicatie waarmee zowel traditionele projecten als agile projecten worden ondersteund van portfolio tot team niveau. Belangrijke functionaliteiten zijn:
Agile en Lean methoden zoals Kanban, Scrum en SAFe.
Strategisch Portfolio Management ten behoeve van strategie en de vertaling naar de uitvoering ervan, inclusief het meten van resultaten op basis van OKR’s.
Continu leren en verbeteren als integraal onderdeel van het product ontwikkelproces.
Innovatieversnelling en management door ondersteuning van Rapid Learning Cycles.
Management Dashboards voor visuele weergave en monitoring van de voortgang van productontwikkelprojecten.
Wil je meer weten?
Heb je interesse om te leren waar jouw productontwikkelproces verbeterd kan worden, neem dan contact met ons op. Stuur ons een bericht of plan direct een afspraak in voor een (online) gesprek. We helpen je graag. Wij zijn Synergio.
Stuur ons een bericht
"*" geeft vereiste velden aan