Productontwikkeling versnellen voor de energietransitie in Nederland
Waarom de energietransitie?
De energietransitie is de overgang van het gebruik van fossiele energie naar energie uit hernieuwbare bronnen. Het gevolg hiervan is dat het aanbod van elektriciteit meer fluctueert en niet altijd aansluit bij de toegenomen vraag. Het elektriciteitsnetwerk is hierop niet berekend.
Bedrijven en huishoudens in Nederland leveren steeds meer elektriciteit en hebben steeds meer elektriciteit nodig. Er is onvoldoende capaciteit op het stroomnet om te voldoen aan de vraag en daarom is een energietransitie nodig van de energie-infrastructuur om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen.
Naast het beter benutten van het huidige elektriciteitsnet met bijvoorbeeld slimme aanstuurbare warmtepompen, is het versneld uitbreiden en upgraden van de Nederlandse elektriciteitsinfrastructuur de topprioriteit van landelijke en regionale netbeheerders. Er worden miljarden geïnvesteerd om deze uitbreidingen versneld te realiseren, bijvoorbeeld in de vorm van uitbreiding en vervanging van hoogspanningsstations.
Neem contact op met Esmée
E-mail: e.bertens@synergio.nl
Telefoon: +31 6 2960 0481
Belangrijke uitdagingen voor de energietransitie
De energietransitie brengt grootschalige veranderingen aan de Nederlandse energie-infrastructuur met zich mee. Deze zijn complex vanwege de kritische aard van de energievoorziening en de risico’s die gepaard gaan met de verandering. Bouwen met de winkel open is een uitdaging en er gelden strikte normen en wet- en regelgeving om de betrouwbaarheid, duurzaamheid en beschikbaarheid te garanderen.
De energietransitie creëert een aantal belangrijke uitdagingen voor de Nederlandse en lokale netbeheerders:
Innovatie
De verandering in vraag en aanbod van energie vraagt om nieuwe technologieën en innovatieve oplossingen. Dit vereist een iteratief proces van onderzoek, prototyping, testen en verbeteren. Het tempo van technologische vooruitgang moet hoog zijn om aan de toenemende vraag te voldoen.
Samenwerking
Energie-infrastructuurprojecten vereisen samenwerking tussen diverse stakeholders, zoals netbeheerders, technologiebedrijven, aannemers, overheden en onderzoeksinstellingen. Effectieve samenwerking en communicatie zijn cruciaal om verschillende kennisdomeinen en belangen samen te brengen.
Complexiteit
De ontwikkeling van geïntegreerde systemen (hard- en software) brengt complexiteit met zich mee. Het synchroniseren van verschillende technologieën en waarborgen dat ze naadloos integreren, is een belangrijke uitdaging. Maar ook de complexe inpassing van energie-infrastructuur in de omgeving leidt tot uitdagingen die beheerst moeten worden.
Build fast
De druk om snel nieuwe oplossingen te ontwikkelen is hoog. Dit vereist aan de ene kant standaardisatie van oplossingen en anderzijds efficiënte product ontwikkelprocessen die snel kunnen reageren op veranderingen in de markt en technologie. Het balanceren van snelheid met zorgvuldigheid is een voortdurende uitdaging.
Productontwikkeling in de energie-infrastructuur
De energietransitie in Nederland brengt een aanzienlijke herstructurering van de energie-infrastructuur met zich mee.
Belangrijke onderdelen van de Nederlandse energie-infrastructuur die uitgebreid en/of vernieuwd moeten worden zijn:
Elektriciteitsnetwerk
Modernisering van het distributienetwerk: Lokale netwerken moeten worden aangepast om de variabele stroom van zonnepanelen en windturbines te kunnen opvangen en verdelen.
Slimme netwerken (Smart Grids): Investeringen in technologieën die vraag en aanbod beter kunnen balanceren zijn cruciaal. Dit omvat het gebruik van slimme meters en geavanceerde controle- en beheersystemen.
Energieopslag
Warmtenetten
Aansluiting van warmtepompen: Het gebruik van warmtepompen zal toenemen, waardoor het elektriciteitsnet en warmtenetten moeten worden aangepast om deze technologieën efficiënt te integreren.
Laadinfrastructuur
Snelladers: Meer snellaadstations langs snelwegen en in stedelijke gebieden om het laden van EV’s sneller en efficiënter te maken
Digitalisering
Cybersecurity: Met de toename van digitale en gedistribueerde energiebronnen is een robuuste cybersecurity-infrastructuur essentieel om het netwerk te beschermen tegen aanvallen.
Versnelling van productontwikkeling
Er moeten veel nieuwe energiesystemen worden ontwikkeld en dat vereist een enorme versnelling van het productontwikkelproces van de energie-infrastructuur, met behoud van kwaliteit, betrouwbaarheid, duurzaamheid en beschikbaarheid. Hiervoor is een andere aanpak nodig dan tot op heden is toegepast.
Product ontwikkelversnellers voor de energietransitie
De belangrijkste product ontwikkelversnellers op een rijtje.
Innovatie
Innovatie is vaak een ‘fuzzy’ proces in de beginfase. Dit komt omdat het nog niet gaat om het ontwikkelen van een product maar het opbouwen van kennis die nodig is om cruciale design keuzes te maken en met vertrouwen besluiten te nemen, zodat je op basis daarvan het product kunt ontwikkelen.
Rapid Learning Cycles
Rapid Learning Cycles is een framework waarmee je snel en iteratief kennis opbouwt om betere keuzes en/of besluiten te kunnen nemen. We noemen deze keuzes/besluiten ook wel Key Decisions. Met name wanneer een key decision een cruciale impact heeft op het product én de kennis ontbreekt om het besluit met vertrouwen te nemen, is het belangrijk deze kennis eerst op te bouwen alvorens te beginnen met ontwikkelen. Hiermee worden hoge faalkosten, vertraging van de time-to-market en frustraties bij de ontwikkelteams en management voorkomen.
Klantcase
Lees hier hoe een van onze klanten Rapid Learning Cycles heeft toegepast bij de ontwikkeling van een nieuw, innovatief product.
Standaardisatie
Modulair ontwerpen is een methode waarbij gebruik wordt gemaakt van standaardontwerpen (zogenaamde modules of bouwblokken) die samen een systeemoplossing vormen. Dit vereenvoudigt en versnelt het proces van ontwerpen, plannen en uitvoeren van projecten aanzienlijk.
Modulair ontwerpen
(Model-based) Systems Engineering helpt bij het modulair ontwerpen van systeemarchitectuur en standaard componenten. Het maakt complexiteit beter beheersbaar door middel van visuele modellen. Daarnaast ontstaat hierdoor één bron van de waarheid wat de consistentie ten goede komt en een voorwaarde is voor hergebruik.
Bibliotheken
Bibliotheken van standaard modulaire componenten en specificaties versnelt de ontwikkeling van complexe producten aanzienlijk op het gebied van communicatie, consistentie, documentatie, traceerbaarheid, integratie en verificatie.
Hergebruik
Op basis van gestandaardiseerde, modulaire componenten die vanuit een bibliotheek beschikbaar worden gesteld aan projecten, worden kosten en ontwikkeltijd verlaagd en zijn producten sneller naar de markt te brengen.
Continu leren & verbeteren
Continu leren en verbeteren is een proces en geen ‘lessons learned’ document dat in een la verdwijnt. Maak continu leren en verbeteren een integraal onderdeel van het productontwikkelproces. Richt continu leren en verbeteren in als een iteratief proces zodat het product en het productontwikkelproces stap voor stap beter wordt.
Lees hier meer over continu leren en verbeteren.
Klantcase
Lees hier hoe een van onze klanten Continu leren & Verbeteren als integraal onderdeel van het productontwikkelproces heeft geïmplementeerd.
Strategische portfolio management
Met Strategisch Portfolio Management verbind je strategie en uitvoering aan elkaar. Je definieert strategische thema’s en koppelt hieraan doelstellingen. Vervolgens initieer je verander- en verbeterinitiatieven in lijn met de strategische thema’s. Deze initiatieven splits je op in werkpakketten en alloceert ze aan de teams die ze uitvoeren. Het werk voer je iteratief uit zodat je vinger aan de pols houdt en levert op wanneer er voldoende waarde is. De nieuwe functionaliteit wordt gebruikt en je meet wat de bijdrage is aan de gedefinieerde doelstelling.
Lees hier meer over Strategisch Portfolio Management.
Iteratief ontwikkelen
Agile en Lean methodieken zijn ontworpen om de snelheid en flexibiliteit van productontwikkeling te verhogen door het opsplitsen van het werk in kleine werkpakketten die op een kort-cyclische manier kunnen worden opgeleverd door ontwikkelteams.
Agile en Lean product ontwikkelmethoden zijn niet alleen geschikt voor softwareontwikkeling. Agile en Lean methoden zijn ontstaan vanuit de ontwikkeling van fysieke producten en daar ook prima toepasbaar.
Scrum, Kanban, SAFe
Agile frameworks zoals Scrum, Kanban en SAFe helpen teams om sneller en efficiënter te werken door middel van korte iteraties en continue verbetering.
Product development flow
Product development flow kenmerkt zich doordat het werk soepel door de waardestroom loopt, met zo weinig mogelijk overdrachtmomenten, vertragingen en correctiewerk.
Digitalisering
Digitalisering speelt een cruciale rol bij het versnellen van de ontwikkeling van complexe systemen door een reeks voordelen te bieden die de efficiëntie, nauwkeurigheid en samenwerking verbeteren.
Product Line Engineering
TopTeam is een Model-Based Systems Engineering applicatie met de volgende functionaliteiten:
Het vastleggen en beheren van requirements van business, gebruikers en objecten
Model-Based Systems Engineering (SysML, UML, RML, BPMN)
Het vastleggen van design keuzes en relateren aan requirements
Het modelleren van functionele en fysieke product decomposities en het traceren van requirements hieraan
Het hergebruiken van (de specificaties van) standaard componenten
Het vastleggen en beheren van bibliotheken voor hergebruik en werken onder architectuur
Het verifiëren en valideren van specificaties
Het vastleggen, beheren, traceren en mitigeren van risico’s
Het integraal samenwerken op basis van één versie van de waarheid
Enterprise Agile Planning en Management
Targetprocess is een Enterprise Agile Planning applicatie waarmee zowel traditionele projecten als agile projecten worden ondersteund van portfolio tot team niveau. Belangrijke functionaliteiten zijn:
Agile en Lean methoden zoals Kanban, Scrum en SAFe.
Strategisch Portfolio Management ten behoeve van strategie en de vertaling naar de uitvoering ervan, inclusief het meten van resultaten op basis van OKR’s.
Continu leren en verbeteren als integraal onderdeel van het product ontwikkelproces.
Versnelling van innovatie door ondersteuning van Rapid Learning Cycles.
Dashboards voor visuele weergave van management informatie.
- Versnel innovatie
-
Innovatie
Innovatie is vaak een ‘fuzzy’ proces in de beginfase. Dit komt omdat het nog niet gaat om het ontwikkelen van een product maar het opbouwen van kennis die nodig is om cruciale design keuzes te maken en met vertrouwen besluiten te nemen, zodat je op basis daarvan het product kunt ontwikkelen.
Rapid Learning Cycles
Rapid Learning Cycles is een framework waarmee je snel en iteratief kennis opbouwt om betere keuzes en/of besluiten te kunnen nemen. We noemen deze keuzes/besluiten ook wel Key Decisions. Met name wanneer een key decision een cruciale impact heeft op het product én de kennis ontbreekt om het besluit met vertrouwen te nemen, is het belangrijk deze kennis eerst op te bouwen alvorens te beginnen met ontwikkelen. Hiermee worden hoge faalkosten, vertraging van de time-to-market en frustraties bij de ontwikkelteams en management voorkomen.
Klantcase
Lees hier hoe een van onze klanten Rapid Learning Cycles heeft toegepast bij de ontwikkeling van een nieuw, innovatief product.
- Standaardiseer
-
Standaardisatie
Modulair ontwerpen is een methode waarbij gebruik wordt gemaakt van standaardontwerpen (zogenaamde modules of bouwblokken) die samen een systeemoplossing vormen. Dit vereenvoudigt en versnelt het proces van ontwerpen, plannen en uitvoeren van projecten aanzienlijk.
Modulair ontwerpen
(Model-based) Systems Engineering helpt bij het modulair ontwerpen van systeemarchitectuur en standaard componenten. Het maakt complexiteit beter beheersbaar door middel van visuele modellen. Daarnaast ontstaat hierdoor één bron van de waarheid wat de consistentie ten goede komt en een voorwaarde is voor hergebruik.
Bibliotheken
Bibliotheken van standaard modulaire componenten en specificaties versnelt de ontwikkeling van complexe producten aanzienlijk op het gebied van communicatie, consistentie, documentatie, traceerbaarheid, integratie en verificatie.
Hergebruik
Op basis van gestandaardiseerde, modulaire componenten die vanuit een bibliotheek beschikbaar worden gesteld aan projecten, worden kosten en ontwikkeltijd verlaagd en zijn producten sneller naar de markt te brengen.
- Verbeter continu
-
Continu leren & verbeteren
Continu leren en verbeteren is een proces en geen ‘lessons learned’ document dat in een la verdwijnt. Maak continu leren en verbeteren een integraal onderdeel van het productontwikkelproces. Richt continu leren en verbeteren in als een iteratief proces zodat het product en het productontwikkelproces stap voor stap beter wordt.
Lees hier meer over continu leren en verbeteren.
Klantcase
Lees hier hoe een van onze klanten Continu leren & Verbeteren als integraal onderdeel van het productontwikkelproces heeft geïmplementeerd.
- Verbind strategie en uitvoering
-
Strategische portfolio management
Met Strategisch Portfolio Management verbind je strategie en uitvoering aan elkaar. Je definieert strategische thema’s en koppelt hieraan doelstellingen. Vervolgens initieer je verander- en verbeterinitiatieven in lijn met de strategische thema’s. Deze initiatieven splits je op in werkpakketten en alloceert ze aan de teams die ze uitvoeren. Het werk voer je iteratief uit zodat je vinger aan de pols houdt en levert op wanneer er voldoende waarde is. De nieuwe functionaliteit wordt gebruikt en je meet wat de bijdrage is aan de gedefinieerde doelstelling.
Lees hier meer over Strategisch Portfolio Management.
- Ontwikkel iteratief
-
Iteratief ontwikkelen
Agile en Lean methodieken zijn ontworpen om de snelheid en flexibiliteit van productontwikkeling te verhogen door het opsplitsen van het werk in kleine werkpakketten die op een kort-cyclische manier kunnen worden opgeleverd door ontwikkelteams.
Agile en Lean product ontwikkelmethoden zijn niet alleen geschikt voor softwareontwikkeling. Agile en Lean methoden zijn ontstaan vanuit de ontwikkeling van fysieke producten en daar ook prima toepasbaar.
Scrum, Kanban, SAFe
Agile frameworks zoals Scrum, Kanban en SAFe helpen teams om sneller en efficiënter te werken door middel van korte iteraties en continue verbetering.
Product development flow
Product development flow kenmerkt zich doordat het werk soepel door de waardestroom loopt, met zo weinig mogelijk overdrachtmomenten, vertragingen en correctiewerk.
- Digitaliseer
-
Digitalisering
Digitalisering speelt een cruciale rol bij het versnellen van de ontwikkeling van complexe systemen door een reeks voordelen te bieden die de efficiëntie, nauwkeurigheid en samenwerking verbeteren.
Product Line Engineering
TopTeam is een Model-Based Systems Engineering applicatie met de volgende functionaliteiten:
Het vastleggen en beheren van requirements van business, gebruikers en objecten
Model-Based Systems Engineering (SysML, UML, RML, BPMN)
Het vastleggen van design keuzes en relateren aan requirements
Het modelleren van functionele en fysieke product decomposities en het traceren van requirements hieraan
Het hergebruiken van (de specificaties van) standaard componenten
Het vastleggen en beheren van bibliotheken voor hergebruik en werken onder architectuur
Het verifiëren en valideren van specificaties
Het vastleggen, beheren, traceren en mitigeren van risico’s
Het integraal samenwerken op basis van één versie van de waarheidEnterprise Agile Planning en Management
Targetprocess is een Enterprise Agile Planning applicatie waarmee zowel traditionele projecten als agile projecten worden ondersteund van portfolio tot team niveau. Belangrijke functionaliteiten zijn:
Agile en Lean methoden zoals Kanban, Scrum en SAFe.
Strategisch Portfolio Management ten behoeve van strategie en de vertaling naar de uitvoering ervan, inclusief het meten van resultaten op basis van OKR’s.
Continu leren en verbeteren als integraal onderdeel van het product ontwikkelproces.
Versnelling van innovatie door ondersteuning van Rapid Learning Cycles.
Dashboards voor visuele weergave van management informatie.
Wil je meer weten?
Heb je interesse om te leren waar jouw productontwikkelproces verbeterd kan worden, neem dan contact met ons op. Stuur ons een bericht of plan direct een afspraak in voor een (online) gesprek. We helpen je graag. Wij zijn Synergio.
Stuur ons een bericht
"*" geeft vereiste velden aan