Arno van Herk
De focus van mijn werk bij Synergio is het realiseren van oplossingen voor onze klanten ter ondersteuning van hun lean-agile ontwikkelprocessen, met behulp van onze software tools. Zeer interessant werk in een grote diversiteit aan omgevingen, vaak hard werken maar uiteindelijk genieten van het resultaat met dankbare klanten.
Bij het fietsen kom je soortgelijke ervaringen tegen: je tochten brengen je naar allerlei prachtige plekken, elke keer keihard werken maar aan het einde van je tocht altijd een prachtig uitzicht om van te genieten. En niet te vergeten een heerlijk koud pilsje.
Zowel in het werk bij Synergio als in het fietsen gaat niet alles altijd even soepel, soms ga je onderuit, maar daar laat je je niet door afschrikken. Fouten maken is iets om van te leren! Veel gelachen, opstaan en verder gaan! De ene keer doet het wat langer pijn dan de andere, maar het is en blijft te leuk om te doen!
Edwin Schumacher
Zoals je misschien gelezen hebt bij de persoonlijke verhalen van mijn collega’s zijn er veel overeenkomsten tussen sporten en productontwikkeling, vooral als je de vergelijking maakt met teamsporten. Misschien ben je fan van een bepaald team en als je daaraan denkt, probeer je eens voor te stellen waarom ze zo goed zijn:
• Bij een top team lijkt het alsof alles vanzelf gaat.
• Het gaat heel snel en ziet er allemaal zo makkelijk uit
• Spelers kunnen elkaar blindelings vinden, ze zijn supergoed op elkaar ingespeeld
• Ze hebben er enorm veel plezier
Wie wil dat nou niet?
Toch is er ook een rare paradox als je productontwikkeling en sporten met elkaar vergelijkt, met name als je de vraag stelt: Hoe zijn ze nu zo goed geworden en hoe blijven ze dat?
Sporters zijn goed geworden omdat ze 80 tot 90% van de tijd trainen en 10 tot 20% van de tijd wedstrijden spelen, waarin ze het getrainde toepassen. Ze trainen op techniek, tactiek, uithoudingsvermogen, mentale weerbaarheid etc. allemaal nodig in een wedstrijd.
Vergelijk je dit met product ontwikkelteams in veel organisaties dan is de verhouding vaak andersom: 10 tot 20% van de tijd wordt besteed aan training en 80 tot 90% van de tijd aan “wedstrijden” spelen, namelijk daadwerkelijk producten ontwikkelen.
Om toch aan je trainingsuren te komen als product ontwikkelteam is het essentieel om “continu leren en verbeteren” een integraal onderdeel te maken van je product ontwikkelproces, dan wordt je ook een top team!
Mike van Spall
Ik voel me thuis in technologisch gedreven organisaties waar het ontwikkelen van nieuwe en verbeterde producten van essentieel belang zijn voor de organisatie. Ik ga de uitdaging graag aan om kwalitatief hoogwaardige oplossingen steeds beter, sneller en duurzamer te ontwikkelen.
Ik vergelijk het proces van productontwikkeling wel eens met het koken van een heerlijk gerecht voor vrienden en familie op mijn Big Green Egg. Met deze eeuwenoude kooktechniek kan je verschillende kooktechnieken toepassen zoals roken, grillen, bakken en stomen.
Maar met het gereedschap en de ingrediënten heb ik nog geen mooi gerecht…Nu komt het aan op de bereiding, de ambiance en de smaakbeleving. Dit is voor mij het echte vakmanschap.
Accelerating Product Development
- Software- and systems engineering
- Lean agile product development
Focus areas
- Lean agile portfolio management
- Continuous value delivery
- Continuous learning and improvement
- High performing teams
Esmée Bertens
• Je gaat op avontuur en gaat ontdekken
• Je werkt intensief met anderen samen
• Je moet je overgeven aan de wind en creatief zijn
En stel je eens voor. Je stapt ’s ochtends op een zeilboot, maakt een plan samen en vertrekt. ’s Middags draait de wind en moet je je plan bijstellen en aan het einde van de dag kom je op een andere maar misschien wel mooiere bestemming dan je vooraf had gedacht.
En hoe logisch dit klinkt voor zeilen, hoe onlogisch vinden organisaties dat vaak klinken in productontwikkeling of het realiseren van een project. Terwijl dat ook een avontuur is waar je te maken hebt met veranderingen en dingen waar je geen grip op hebt. En dat is waar ik organisaties bij help. Wij leren organisaties om juist om te gaan met die veranderingen. Niet proberen tegen de wind in te varen, maar anticiperen op veranderingen, creatieve oplossingen bedenken en je koers bijstellen. Dat doen we door teams beter te laten samenwerken in korte iteraties en door verspillingen in processen te elimineren. Daarnaast hebben wij ook tools waardoor je inzicht hebt in je voortgang, je plan dus tussendoor kunt bijstellen en beter op koers blijft.
En dat doen wij niet vanaf de kant. Ik geloof niet dat de beste stuurlui aan wal staan. Ik stap op het schip met jullie en geef de mensen die het werk moeten doen het roer weer terug in handen. En daar geniet ik van, als mensen hun eigen koers kunnen bepalen.
Ben je benieuwd hoe we dit doen, ik vertel je er graag meer over.
Lizet Bary
Wat wordt de structuur van de tuin? Wat moet hoog zijn en wat laag? Wat groeit waar goed? Eerst werk ik een plan uit om te zorgen dat het totaalplaatje gaat kloppen. Zodra ik een plan heb, dan ga ik direct met de handen in de aarde: aan de slag. Planten verplaatsen, snoeien, gras maaien, in de tuin kan ik me volledig uitleven. Onkruid ruimen is mijn minste favoriet, maar ook dat ga ik niet uit de weg. Daarna moet de tuin zelf aan de slag: alles laten groeien.
In mijn werk zie ik veel vergelijkingen. Ik hou ervan om eerst even te analyseren: hoe moet een organisatie worden ingericht, hoe komt alles het beste tot zijn recht? Welke processen zijn er nu en hoe zou het beter kunnen werken? Als de visie er is, hou ik ervan om direct aan de slag te gaan. Wie mij kent weet dat ik geen rust heb totdat ik tot actie over ben gegaan: go-go-go voor het resultaat. Ik ben een praktijk-mens: dus niet alles gaat perfect volgens de theorie, maar kijken wat het beste werkt voor die mensen en situatie.
Het liefst richt ik mij op goede samenwerking. We werken met allemaal methoden (SAFe, Agile, Rapid Learning Cycles) het maakt mij eigenlijk niet uit, waar het echt om draait voor mij is dat mensen elkaar weten te vinden in de samenwerking en elkaar gaan versterken. Iedereen op zijn plek in zijn rol. Want als dat lukt… dan ontstaat er pas echt wat moois en kan het bedrijf gaan bloeien.
En mijn rol? Ik ben de tuinman, die de ene keer met zijn handen in de aarde zit, dan weer structuur aanbrengt, onkruid weghaalt, en weer een keer snoeit. Net als in een tuin kost groeien tijd. Als je de structuur goed hebt neergezet kun je daarna onderhouden en genieten. Af en toe nog wat water geven, snoeien en onkruid verwijderen, maar vooral: laten groeien.
Walter van de Laar
Een tijdje terug kwam ik online eenzelfde Casio horloge tegen als degene die ik 30 jaar geleden had. Meteen gekocht; leuk! Ik wist nog precies hoe die werkte.
Wat ik me toen realiseerde, was dat het Japanse ontwerpteam van dat horloge indertijd een ontzettende goede prestatie geleverd heeft. Het ontwerp is na al die jaren nog steeds logisch, zeer bruikbaar, strak en het horloge doet altijd wat-ie moet doen.
Een sterk ontwerp, dáár heb ik dus een zwak voor! Ik hou van spullen die doen wat ze beloven en dat ook blijven doen, zonder gedoe. Daar selecteer ik de dingen op die ik koop, en met die 'state of mind' pak ik bijvoorbeeld ook klussen in huis aan. En, zo streef ik er ook naar om mijn werk te doen.
Daarom voel ik me ook thuis bij Synergio.
Met mijn Tooling specialisatie streef ik er altijd naar om u, de klant, maximaal te ontzorgen bij de implementatie van de tooling. Ik heb graag veel interactie om in korte iteraties samen tot een optimaal resultaat te komen.
Lukt vaak, niet altijd. Als dat dan niet lukt dan vind ik het ook altijd belangrijk om dat samen open te bespreken.
Dat is nog iets waar ik een zwak voor heb. Toevallig ook uit Japan stamt de Lean-methode om in een fabriek de productielijn gewoon compleet stil te leggen als er een afwijking in het product blijkt te zijn. Vervolgens gaan ze met zijn allen op zoek naar de oorzaak, heffen die op, en dan gaan ze pas weer verder produceren. Een rigoureuze aanpak, maar wel een heel inspirerende!
En oh ja, je kan ook met me lachen. Maar daar heb ik nu even geen foto van 🙂
Ingrid Kolster
Koken is één van mijn passies omdat ik er iets van mezelf in kwijt kan en weet dat als we, in welke setting ook, eenmaal aan tafel zitten we tot elkaar komen, echt tijd en aandacht voor elkaar hebben. Samen eten verbindt.
Dus kook ik niet alleen thuis maar ook voor onze Synergio familie.
Verzorgen, ontzorgen, oprechte interesse hebben, aandacht besteden. Het is niet ingewikkeld. Ik wil ook niet ingewikkeld, maar puur, oprecht en vooral vanuit mijzelf met de beste intentie. Het gaat niet om wat zichtbaar is, maar juist om wat merkbaar, voelbaar is.
Lidia Faszczewska
Wat mijn herinneringen zo warm en levend houdt, is mijn lieve team waar ik nog steeds contact mee heb. We speelden samen, deelden dezelfde strijd, vierden grote overwinningen en veegden elkaars tranen weg na zware verliezen. We slaagden erin om blessures, uitdagende voorbereidingskampen en worstelingen rond zelfvertrouwen te doorstaan. We waren beste vriendinnen, zowel binnen als buiten het veld – en het was het gedeelde doel dat ons zo hecht bij elkaar hield.
Zelfs nu, terwijl ik dit schrijf, glimlach ik.
De voor de hand liggende conclusie van bovenstaande alinea is dat ik een teamspeler ben. Ik geloof in het delen van doelen, eerlijk en open zijn wanneer je moeilijkheden tegenkomt, ondersteunend en respectvol zijn. Wat heeft dit te maken met het samen met een klant werken aan het doorvoeren van een verandering? Wat mij betreft: alles!
Het doel is het resultaat van verandering. Het pad ernaartoe kan soms hobbelig zijn, maar je staat er niet alleen voor - er zijn coaches om je te ondersteunen, om de strategie duidelijk te maken en om deze aan te passen wanneer de situatie verandert. Op een gegeven moment zul je gaan voelen dat je geen enkele angst voelt – dat adrenaline voortkomt uit vastberadenheid en opwinding, omdat je zoveel over jezelf hebt geleerd en zoveel hebt verbeterd, dat je niet langer bang bent om het eens te proberen.
Joyce Vergoed
Schilderen is voor mij zowel een creatief als een iteratief proces:
Ik krijg een aantal foto's ter beschikking, maak een plan en begin vervolgens met een opzet.
Pas als die 'werkt' ga ik verder met een eerste laag verf, en daarna nog net zo veel lagen als nodig zijn tot ik tevreden ben met het resultaat.
Het is een proces van steeds opnieuw experimenteren, leren, bijsturen (en soms opnieuw beginnen…). En het is geweldig om langzaam maar zeker het beeld dat ik voor ogen had te zien verschijnen op het doek.
't Is net productontwikkeling, inclusief continu leren en verbeteren ;).
Waar schilderen een 'eenzame' bezigheid is die me helpt om na een drukke werkdag in alle rust weer op te laden, haal ik in mijn werk vooral energie uit samenwerking en groei.
Ik geloof namelijk heilig in de kracht van 1 + 1 = 3! Zodra in een groep mensen vertrouwen en een gezamenlijk doel ontstaat, worden creativiteit en energie gebundeld en versterkt, waardoor er resultaten kunnen worden bereikt die door de afzonderlijke delen van de groep nooit neergezet zouden kunnen worden.
Groeien gaat nooit vanzelf; het is een is een proces van vallen en opstaan, van kleine stapjes in de gewenste richting zetten (en soms wat stapjes terug), en vraagt vastberadenheid en focus. Het is belangrijk om het doel in het oog te houden, maar ook om op de weg daar naar toe te genieten van wat al bereikt is.
In mijn gecombineerde rol van teamcoach en software implementatie consultant heeft groeien en verbeteren een steeds terugkerende hoofdrol. De rol die ik daarin het liefst pak is die van facilitator, waarbij ik mijn inlevingsvermogen en creativiteit inzet om gezamenlijk snel tot een beeld te komen van zowel de huidige situatie als het gewenste eindresultaat. En waarbij mijn jarenlange agile ervaring handvaten biedt bij het samen schetsen van de weg daarnaartoe. Maar vervolgens steek ik graag mijn handen uit de mouwen om samen, via het stap voor stap inkleuren van de details (en waar nodig bijsturen van de schets), te komen tot een mooi resultaat.
Robbert van Riel
Gedurende mijn loopbaan heb ik geleerd dat samenwerking en betrokkenheid essentieel zijn voor succes. Ik geloof dat bedrijfsvernieuwing en transformatie het effectiefst is wanneer het vanuit de werkvloer wordt gedragen. Het is daarom belangrijk om de visie van leiderschap te vertalen naar duidelijke en praktische stappen voor de rest van de organisatie.
De afgelopen jaren heb ik waardevolle kennis en ervaring opgedaan op verschillende terreinen en in verschillende sectoren. Zo heb ik deelgenomen aan strategische sessies met managementteams en ook innovatieve proeftuinen opgezet, direct in het hart van de operatie. Het mooie is dat deze vorm van samenwerking vaak van nature een iteratief (Agile) proces voortbrengt, waarbij stap voor stap wordt ontdekt wat wel en niet werkt.
Met passie en toewijding werk ik samen met mijn team en klanten om successen te behalen. Mijn missie is het bevorderen van een cultuur door continue verbetering en wendbaarheid. Hierbij staan samenwerking, betrokkenheid en innovatie centraal. Samen zullen we de missie volbrengen en een succesvolle toekomst creëren.